Haptonomie

 

Wat is haptonomie?


Hapto betekent letterlijk 'gevoel'; haptonomie is de leer van het voelen.


Het belang van contact maken?

Iedereen, klein of groot, heeft af en toe behoefte aan een schouderklopje of een 'aai over de bol'. Het is belangrijk dat wij aanraken en aangeraakt worden.

Er zijn onderzoeken gedaan bij couveusebaby's over het effect van aanraken. Daarbij werd geconstateerd dat baby's die aangeraakt werden, beter groeiden, alerter en actiever waren dan baby's die niet aangeraakt werden. Aanraken is ook voor baby's letterlijk van levensbelang.


In onze cultuur zijn we meer bezig met denken dan met voelen. Voelen wordt vaak wat verwaarloosd. Door te luisteren naar je lichaam, neem je waar, wat je voelt. Je voelt je blij of bang worden, je wordt boos of verdrietig. Je kunt zelf voelen wat wel of niet goed voor je is, wat je wel of niet wilt. Tijdens haptonomische (zwangerschaps) begeleiding word je je dit meer bewust.


Voor jullie ongeboren kindje is het belangrijk hoe hij nu al wordt aangeraakt via het lichaam van zijn moeder. Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding leren jullie waarom dit belangrijk is en hoe jullie dit kunnen doen. Het voelen en aanraken staat centraal in de haptonomie.


Voor meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding lees verder ...

© 2016 PURE - natuurgerichte therapie

Zwanger ben je 
maar zo kort, 


Beleef het optimaal!
Lees verder ...    Jullie_kindje.html